Daily Quantitative Aptitude Reasoning English Current Affairs Quizzes 1200x900 2 Jammu and Kashmir Bank Recruitment - PO - Quantitative Aptitude Quiz QA01

Jammu and Kashmir Bank Recruitment – PO – Quantitative Aptitude Quiz QA01

Try these Questions

This is a timed quiz. You will be given 90 seconds per question. Are you ready?

90
0%

Rosy aged 21 years married to Ramesh aged 26 years. After 3 years of their marriage, they are blessed with a baby girl. Find the sum of their ages after the birth of their child.

Correct! Wrong!

After 3 years, Rosy’s age = 21 + 3 = 24 years Ramesh’s age = 26 + 3 = 29 years Therefore, sum of their ages after the birth of their child = 24 + 29 = 53 years

Udit is 8 years older than his brother. His brother is 24 years younger than their mother. If the ratio between the ages of Udit and their mother is 7 : 11. What will be the age of Udit’s brother after 3 years?

Correct! Wrong!

Let the age of Udit’s brother be ‘a’. Udit’s age = a + 8 Mother’s age = a + 24 Thus, (a+8)/(a+24) = 7/11 ⇒ 11a + 88 = 7a + 168 ⇒ 4a = 80 ⇒ a = 20 years Thus, brother’s age 3 years later = 23 years

The present age of a father is 20 years less than three times his son’s present age. If the present age of the son, in years is an integer, which of the following choices represent the present age of the father?

Correct! Wrong!

Let the present ages of the father and the son be f and s respectively. f = 3s − 20 ⇒ s = (f + 20)/3 As s is an integer, so (f + 20) is divisible by 3. Going by the choices it must be 55 years.

The ages of Nishi and Vinnee are in the ratio of 6: 5 respectively. After 9 yr the ratio of their ages will be 9: 8. What is the difference in their ages?

Correct! Wrong!

Suppose the ages of Nishi and Vinnee are 6x and 5x yr. (6x+9)/(5x+9) = 9/8 ⇒ 48x + 72 = 45x + 81 ⇒ 48x – 45x = 81 – 72 ⇒ 3x = 9 ⇒ x = 3 Required difference, 6x – 5x = x = 3 years

Advertisement

There are three members in a family – husband, wife and their son. Husband’s age is thrice his son’s age and wife is three years younger than his husband. What is the respective ratio of ages of son, husband and wife if their average age is 41?

Correct! Wrong!

Let son’s age = x Husband’s age = 3x Wife’s age = 3x – 3 According to question- ⇒ x + 3x + (3x – 3) = 41 × 3 ⇒ 7x = 126 ⇒ x = 18 Son’s age = 18 years Husband’s age = 18 × 3 = 54 years Wife’s age = 18 × 3 – 3 = 51 years Required ratio = 18 : 54 : 51 = 6 : 18 : 17

QA01 - Quantitative Aptitude
Result

Share your Results:

Just tell us who you are to view your results!

Do Share with your friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: